Muziek

Origineel of niet.

Toen ik een tijdje geleden naar dit nummer van Neil Diamond aan het luisteren was maakte ik mij de bedenking … welk is nu eigenlijk de originele uitvoering van dit nummer, en daarbij zelfs nog belangrijker, is het originele ook wel de beste uitvoering?

Ik ben reeds jarenlang fan van deze zanger en heb jaren terug dus ook dat plaatje gekocht. Ondertussen heb ik van dit nummer al zoveel verschillende uitvoeringen gehoord dat ik niet meer zeker ben of ik wel het eerste en origineel nummer heb. Daarbij maak ik ook wel meteen de bedenking of dit enig belang heeft. Het gaat tenslotte om het deuntje en niemand kan een nummer twee keer na mekaar perfect hetzelfde zingen, of het zou play-back moeten zijn. Komt daar nog bovenop dat de meeste getalenteerde zangers, zoals goede wijn, met de jaren alleen maar beter worden. Ze beheersen hun stem beter en kunnen hun nummers ook beter brengen.

Tegenwoordig luister ik dan ook graag naar artiesten die ik vanuit het verleden ken, die vandaag de dag nog steeds optreden, en dikwijls ben ik dan ook verbaasd hoe ze het gedaan krijgen van oude nummers in een nieuw kleedje te steken, waarbij ik soms echt moet toegeven dat ze nu beter klinken als toen.

Dus als ik de keuze moet maken uit origineel of niet vind ik dat niet zo’n eenvoudige keuze, maar wat voor mij wel belangrijk is is het feit dat het nummer zo gebracht moet worden dat mijn aandacht er naar getrokken wordt en dat ik blijf luisteren tot op het einde … maar is dat dan weeral niet de eigenschap voor een getalenteerd artiest?

Categorieën:Muziek

Getagd als:, , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.