Doodgewone dingen

Ooit had ik een droom

Ooit had ik een droom …
“Later zal ik mijn eigen radiostation hebben”

In mijn jeugdjaren heb ik als dj een jaar lang muziek verzorgd in een danscafe. Nadat ik dat avontuur achter mij had gelaten ging ik met mijn eigen discobar de baan op. Verschillende trouwers en organisatoren van fuiven hebben mij toen ingehuurd om voor de muzikale omlijsting van hun avond in te staan.
Toen ik ook daarmee stopte begonnen de eerste radiostations de kop op te steken, de tijd van het amateurisme, draaitafel waar snelstarters van gemaakt werden door er een lichtschakelaar aan te bevestigen, of Lenco draaitafels met een viltje op de de draaimat zodat je de plaat kon stilzetten zonder dat de schijf stil ging staan. Allemaal leuke dingen die ervoor zorgden dat toch het nodige resultaat behaald werd, zonder massa’s geld te moeten uitgeven.
Deze radiostations werden, diegenen die overleefden, geautomatiseerd en werden machines met timers. Waar vroeger presentatoren en dj’s de muziek en programma’s aan mekaar praatten wordt hun tijd nu getimed en in de “playlist” automatisch ingevoegd.
Persoonlijk vind ik dat hierbij het plezier van het radio maken verdwijnt. De computer heeft ook hier overgenomen.

Een hele tijd geleden kwam ik contact met iemand die mijn droom heeft waar gemaakt, hij heeft zijn eigen radiostation opgericht en heeft ondertussen reeds verschilende stations op verschillende locaties. Tijdens een gesprek mat deze persoon kwam aan het licht wat hedendaagse radio maken eigenlijk in houdt. Hij vertelde mij dat de computer de playlist speelt en dat er op vaste tijdstippen publiciteit uitgezonden wordt welke de kosten van de radio moet dekken. Het nieuws wordt ook aangekocht en via computer en internet doorgezonden om tussen de muziek op vaste tijdstippen ingelast te worden. De  man vertelde mij verder nog dat hij de ganse dag op de baan was om publiciteit te ronselen voor zijn zender en dat hij daarna de baan op moet om zijn adverteerders te laten betalen. Radiomaken was er nog zelden aan de orde, alles gaat automatisch.
Het gebeurd niet dikwijls dat je door iemand anders zijn ogen  kan zien wat er van je dromen zou geworden zijn.
Ik heb ondertussen mijn droom maar mooi opgeborgen …
want mijn droom zag er heel anders uit.

3 antwoorden »

    • Bedankt voor je reactie Heidi, het is inderdaad waar, soms bergen we onze dromen op, maar doen we daar wel goed aan? Ik weet het niet hoor, maar ik vrees van niet.
      Ergens denk ik dat je moet blijven dromen want jouw dromen zijn eigen aan jezelf, je dromen opgeven is dus ook een beetje jezelf opgeven …

  1. Spijtig dat je je droom opgeeft. Mits dat je er tijd en energie in steekt kan je toch zelf gratis internetradio maken. Ik heb voor mezelf de uitdaging aangegaan om te kijken of het lukte. De kick bestaat er toch ergens in om ” on air” te kunnen gaan. Bij mij lukte het om uit te zenden ik geef toe voor een beginner is de Engelse uitleg en know how moeilijk maar het is mogelijk. Een kleine kostprijs voor een droom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.