Doodgewone dingen

Eco-logisch

We hebben het allemaal goed voor met onze planeet, de ene doet al meer inspanning dan de andere, maar de meeste mensen weten nu wel dat het ondertussen 5 voor 12 is. De hoogste tijd dus om wat aan ons gebruikers gedrag te doen.

Onze overheid heeft daar ook oog naar en probeert op alle mogelijke middelen de mensen bewust om te laten gaan met de natuur. Ze hebben jaren geleden containerparken opgestart, zodat we niet, zoals onze voorouders wél deden, onze oude koelkast in de tuin zouden begraven, of al ons afval gewoon in de tuin zouden verbranden. Eerst kwamen de gratis containerparken, dan kwamen de boetes voor diegenen die deze parken niet gebruikten en nu, zoveel jaren later moeten we zelfs betalen om ons afval op het containerpark achter te laten. Maar dat nemen we er allemaal bij, het is tenslotte voor het goede doel, voor het beschermen van onze natuur. Natuurlijk kunnen we op alles kritiek geven, maar de essentie van deze parken is wel goed, dus we zullen ze er maar bij nemen, met de pro en contras.

En dan hebben we de ecocheques, een soort betaling van je maandloon dat je niet vrij mag spenderen, zoals de maaltijdcheques ook al zo’n fenomeen zijn. Eten moet inderdaad iedereen doen, maar dan heb ik nog steeds mijn bedenkingen bij de verplichting die opgelegd wordt door deze maaltijdcheques … maar waarschijnlijk wordt er wel iemand, achter de schermen, beter van.

Ecocheques, daarentegen,  druisen naar mijn gevoel helemaal  tegen de groene gedachte in. Ecologisch denken en handelen was volgens mij gericht om onze wereld niet extra te belasten met dingen dat we niet nodig hebben, en die ecocheques kan je dus niet gebruiken voor voeding, maar bijvoorbeeld wel voor een wasmachine met een ecolabel. De vraag is alleen maar hoeveel van die toestellen heb je zo nodig.
Een tijdje geleden kocht ik een nieuwe laptop en vroeg ik, aan de verkoopster van dienst, of ik hiervoor ecocheques mocht gebruiken. Natuurlijk was het antwoord, neen. Maar ik argumenteerde dat, volgens mij, een laptop wel een ecologisch toestel is aangezien het ervoor zorgt dat de natuur minder belast zal worden. Ik kan via mijn laptop dingen opzoeken waar ik anders de baan voor op zou moeten, online bestellen, zodat ik geen verplaatsing moet maken, en aangezien deze bestelling dan bij mij thuis geleverd zal worden, is het transport ook beperkt. Deze laptop zou ervoor zorgen dat ik geen nodeloze kilometers de baan op moet en dus geen diesel de lucht in stuur en dus ook veel minder onze lucht ga bevuilen. Dus is dit apparaat zeer milieuvriendelijk.

Maar de verkoopster kon deze redenatie niet volgen, ook al omdat dit toestel niet op de lijst stond van ecologische apparaten.
Omdat ik toch met de natuur begaan ben heb ik mij die laptop toch aangeschaft en betaald met on-ecologisch geld … een mens moet soms toegevingen doen in het leven …
Uiteindelijk verliet ik de winkel met een goed gevoel omdat ik toch iets gedaan had om onze wereld een beetje properder te houden.
😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.