Citytrips

We zijn gisteren naar Amsterdam geweest

11/11/11 Met zo’n datum moet je toch iets speciaals doen hé, dus besloten wij om even een uitstap te maken naar Amsterdam. Wij waren daar nog nooit geweest, maar natuurlijk hadden wij al veel over deze stad gehoord. Het was dus de hoogste tijd om zelf, al was het maar voor een dagje, naar Nederland af te reizen.
We gingen met de auto maar hadden op voorhand, via internet, een parkeerplaatsje gereserveerd in de omgeving van het station, wat wel een goede beslissing bleek, eenmaal ginder toegekomen.
We gingen eerst in het station in de Grand Café Brasserie een koffietje drinken. Bleek dat deze ruimte vroeger enkel open stond voor mensen die 1ste klas met de trein reisden.
Het interieur is mooi, groots en straalt wel een zekere kuxe uit.
Van daaruit vertrokken we richting binnenstad met vooral veel water en heel veel fietsen. Dat er in Nederland veel gefietst werd wisten we al langer, maar dat die dingen zomaar overal achter gelaten werden vond ik toch een negatief iets. Fietsen worden zomaar overal achtergelaten zonder ook maar het minste rekening te houden met de voetgangers die het voetpad ook willen gebruiken. Het oogt rommelig en vuil.
Natuurlijk waren er ook mooie plekjes, maar weeral stonden er her en der fietsen die het straatbeeld bezoedelden.
In dit leuke winkeltje gingen we kaas proeven en kopen. Eigenlijk had ik op onze ontdekkingstocht in Amsterdam meer van die typische winkels verwacht, maar wij zijn ze niet echt tegengekomen.
De bloemenkraampjes hebben we ook gezien natuurlijk. Die bleken voor een deel op de straat en voor een deel op het water gebouwd te zijn. We hebben trouwens ook heel wat woonboten op onze wandeltocht gezien.

We hebben de dag afgesloten op de plek waar we de dag gestart zijn maar ditmaal met een smakelijk bord pasta.

We hadden grote verwachtingen bij deze uitstap naar Amsterdam maar deze verwachtingen werden toch niet echt ingevuld.
Ikzelf heb van Amsterdam een beeld meegekregen van een ongeordende vuile stad waar vooral enkele, in mijn ogen, negatieve dingen, het straatbeeld bepalen. Amsterdam heeft zichzelf hiermee een echte stempel laten opdrukken.
Ik hoop dat dit gevoel enkel komt omdat wij misschien een verkeerd deel van de stad bezocht hebben, maar misschien weten jullie daar meer van.

 

 

6 antwoorden »

 1. Hmm, ik denk dat het met je eigen normen en waarden en perceptie te maken heeft. Kijk, Amsterdam is een grote stad waarin de fiets inderdaad nummer één vervoersmiddel is (ik weet niet of je wel eens geprobeerd hebt om auto te rijden in Amsterdam: vooral niet doen). Logisch dat die dingen overal neer worden gezet, je hebt geen keuze (en geen plaats).

  Maar om het alleen daarom vuil te vinden, vind ik eerlijk gezegd een beetje overdreven. Het is een grote stad, dan krijg je dat. Dat hoort toch bij een stad?

  Maar goed, misschien spelen er nog meer argumenten mee die je niet genoemd hebt, want je hebt alleen de fietsen genoemd.

  Ik ben ook niet zo van Amsterdam, maar als ik positieve dingen zou moeten noemen: het is een grote stad waar altijd wel wat te doen is, je komt er de gekste mensen tegen, er zijn leuke concerten en de grachten zijn mooi 🙂

  • Bedankt voor je reactie 😉
   Wij gaan regelmatig op citytrips en daarbij hebben wij bijvoorbeeld Londen en Barcelona ook bezocht, ook grote steden, maar toch worden de straten daar veel properder gehouden. Er is gewoon constant een ruimingsdienst bezig, wat ik hier in Amsterdam niet zag.
   Het probleem met de fietsen is dat er inderdaad te weinig stallingen voorzien zijn voor zo’n groot aantal, maar je hoeft ook niet met je fiets tot aan je bakker of winkel te rijden gewoon omdat het kan, ook fietsers moeten beseffen dat daar op termijn een einde aan gaat komen. Bakfietsen nemen bijvoorbeeld ook al veel meer plaats in als een gewone fiets. Beleidsmensen moeten toekomstgericht leren denken en hier rekening mee houden.
   Wij hebben natuurlijk niet getracht om met de wagen de stad in te rijden, wij hadden via internet een parkeerplaats geboekt en zijn meteen de parking ingereden. Deze regel geldt trouwens tegenwoordig voor alle grootsteden. Zelfs, hier in Mechelen, waar ik woon kan je best je auto buiten de stad laten staan en te voet de stad in gaan, of een fiets huren, dat je dan wel op daarvoor voorziene plaatsen kan achterlaten.
   Maar ik vroeg mij eigenlijk af of we wel een juist beeld van Amsterdam hebben gezien, of dat we gewoon de verkeerde straatjes hebben bezocht. Want we zijn wel van plan om nog eens terug te keren om onszelf misschien van ons beeld van deze stad een herkansing te geven 😉

 2. Ik ben toevallig ook die vrijdag in Amsterdam geweest. Dat er overal fietsen staan zie ik wel, maar het valt niet me niet echt op. In alle grote steden in Nederland lijken we meer fietsen dan inwoners te hebben en probeer die maar eens kwijt te raken. Aangezien de fietsen ook veel gejat worden, houdt men de fiets graag dichtbij denk ik.
  In het deel waar ik geweest ben (bij de Hermitage) was waarschijnlijk net een schoonmaakploeg geweest. De koninklijke familie zou op bezoek komen, dus ik had geluk 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.