Willen de Mechelaars het uurwerk terug op de Sint Romboutstoren

Als ik vandaag de berichten in de krant las was ik verbaasd te zien dat 5 op 10 Mechelaars voorstander zouden zijn om het uurwerk terug aan de Sint Romboutstoren te hangen. Dit kan gewoon niet juist zijn.
Onze toren staat er al een eeuwigheid zonder uurwerk, en nu, in en periode dat de meeste jonge mensen hun smartphone als uurwerk gebruiken en zelfs de polshorloge uit gebruik geraakt willen ze in Mechelen een massa geld spenderen aan een oudbollig uurwerk op de Sint Romboutstoren.
Dat idee is natuurlijk niet zomaar ontstaan, enkele mensen hebben, misschien tussen pot en pint, of misschien toch nuchter, bedacht dat het misschien een leuk idee zou zijn om het uurwerk terug aan onze toren te plaatsen en begonnen handtekeningen in te zamelen. Ondertussen hebben zowat 11000 Mechelaars hun krabbel op papier gezet en dus volgt er een volksraadpleging. Dus de werkgroep heeft goed werk geleverd. Maar hoeveel mensen beseffen dat het geld uiteindelijk uit hun zakken komt, zelfs al wordt een deel door subsidies bekostigd. Als dit op de formulieren had gestaan zouden er dan nog 11000 mensen getekend hebben? Ik dacht het niet.

???????????????????????????????Wat mij aan heel dit verhaal nog het meeste stoort is het feit dat Mechelen de laatste jaren een echte metamorfose heeft ondergaan. Als geboren Mechelaar herken ik soms mijn eigen stad niet, maar ik ben wel zo nuchter om te beseffen dat je niet kan verwachten dat alles hetzelfde blijft. Onze jeugd hoeft niet op te groeien in dezelfde stad als waar ik als kind kon spelen, tijden veranderen en steden ook. En alhoewel ik niet alles geslaagd vind moet ik wel toegeven dat veel nieuwe straten en pleinen er uiteindelijk wel mooi en gezellig uit zien.
De stad heeft duidelijk gekozen voor strakke lijnen en vlietjes en dat zie je ook op de grote markt, waar terrasjes verplicht zijn om hetzelfde type parasol te gebruiken en plastieken stoelen verbannen werden.
En het is juist dat wat mij aan het uurwerk-verhaal zo erg stoort.
Als er dan toch een nieuw uurwerk op de toren zou komen is het dan niet de hoogste tijd om ook dat hedendaags te maken en er geen smeedwerk van de jaren stillekes tegen te hangen.
Sommige mensen zeggen dat een nieuwe klok goed zou zijn voor het toerisme, wel dan zou een hedendaagse  klok zeker de aandacht trekken … misschien iets om over na te denken.

Ik zal, zoals zoveel Mechelaars, niet aanwezig zijn om mijn stem uit te brengen. Ik hoor bij het overgrote deel van Mechelaars voor wie het niet hoeft en daarom niet zullen komen stemmen. Enkel diegenen die er nauw bij betrokken zullen zijn zullen zeker aanwezig zijn en zullen hun stem uitbrengen.
Diegenen die het hardst roepen zullen weer gehoord worden…

Categorieën:Geen categorie

Getagd als:, , , , , , ,

20 antwoorden »

 1. Eigenlijk klopt je redenering niet volgens mij. En de overgrote meerderheid ziet dat in.

  Het werelderfgoed dat de toren is bevat een schitterende 16e eeuwse mechanische klok. Die heeft men pas gerestaureerd, en die mist nu het sluitstuk. De wijzerplaten. Speciaal ontworpen voor deze gotische toren. De meeste Mechelaars die ooit hebben geleefd hebben de wijzerplaten wel gekend, we leven nu in een periode waar sommigen hem niet meer kennen.

  Is het goedkoop neen, maar het juist omdat het een uitstraling heeft tot ver buiten Mechelen, Vlaanderen en Belgie, dat de Vlaamse overheid de zaak meteen wou subsidieren. Het erfgoed dat wordt voorgesteld door de wijzerplaten is uniek.

  De kans om dit terug te stemmen is uniek.

  Laten we deze historische kans met beide handen aannemen.

 2. ieder zijn mening natuurlijk, maar voor mij hoeft het niet en ik heb ook mijn twijfels over ” de overgrote meerderheid” die er wel voor te vinden zou zijn. Als ik met de mensen op de straat praat hoor ik toch heel andere dingen. Eén van de belangrijkste opmerkingen die steeds terugkomt is dat het geld ( wat uiteindelijk toch van de burger komt, zelfs indien er subsidies zijn) beter gespendeerd zou kunnen worden.
  Dus voor mij geen klok aan de toren…

 3. Wel Michael, eerst en vooral is het het eerste project waar zoveel “democratie” aan ta pas komt. Stationsomgeving, Vlietenkelder, Cortenbach … daar heeft de burger weinig te zeggen. Wij hebben eerst 10,000 handtekeningen verzameld om dan te horen dat er NOG een bevraging nodig was. Als er een meerderheid achter staat, dan zal het nu moeten blijken.

  Het budget kan ja als volgt zien.
  – Het budget komt van monumentenzorg, dus geef me een monument waar je het budget liever aan wil uitgeven. Het gaat sowieso niet naar de arme mensen of naar goedkopere vuilniszakken.
  – Het gaat hem om 10 cent per Vlaming, en 1 Euro per Mechelaar.

  Maar de kans die we nu hebben is uniek! Het oude erfgoed in ere herstellen, de uitstraling van Mechelen vergroten tot ver buiten Vlaanderen en ver buiten ons land. Voor mij dus wel.

  Maar iedereen zijn eigen mening uiteraard.

 4. Ik ben echt niet met politiek bezig, en aan democratie heb ik ook geen boodschap. We mogen gelukkig zijn dat we in een land wonen waar we onze mening mogen zeggen, dat is op veel plaatsen op deze bol niet zo evident.
  Ik heb ook nooit gezegd dat ik tegen veranderingen ben. Er is de laatste jaren veel veranderd in Mechelen, maar er is ook veel verbeterd, niet altijd naar mijn zin, maar dat hoeft ook niet.
  Enkel vind ik de klok die ze op de toren willen hangen overbodig in en tijd waarin mensen niet meer naar een klassieke klok kijken. En wie deze klok betaald is ook niet belangrijk. De jeugd kijk naar zijn/haar smartphone om het uur te zien.
  En persoonlijk gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar een hedendaagse klok dan naar een smeedwerk klok. Mensen wennen er toch aan, dat heeft de brug over de dijle aan de vismarkt al bewezen.

 5. Ik volg de redenering van Michael helemaal.
  Wat ik hoegenaamd niet snap is het argument van ‘uitstraling’. Wat gaat die wijzerplaat Mechelen opbrengen? Wie gaat er – omwille van een nieuwe, sorry, oude wijzerplaat een omweg maken tot in Mechelen? Om wat dan te zien? Een uniek stuk? Wie zal ’t zeggen, ’t hangt nogal hoog. Oei, ze loopt een minuut voor. Of is ’t mijn eigen horloge?
  Ik kan me ook niets voor de geest halen wat we er – als Mechelaars – zelf aan hebben… Laat de geschiedenis de geschiedenis zijn. Hij is eraf, wel het zij zo. Ik heb zelf jaren geleden de toren beklommen en het mechanisme bewonderd. Dat blijft de moeite. De beiaard speelt nog. En een toren die het uur kent en enkel met klokgelui te kennen geeft, is dat dan niet uniek?
  Hij lijkt trouwens een pak kleiner met de wijzers erop…

 6. Het waren meer dan 200 jaar lang de grootste uurwijzerplaten ter wereld en dat wist zelfs de New York Times te vertellen en ze werden op canvas opvallend in de verf gezet door buitenlandse kunstschilders. Voor luttele 72.000 euro van de Mechelaars krijgt de stad een wereldrecord uitgestald op de oorspronkelijke plaats waar het echt niemand kan ontgaan: bovenaan de Trots van Mechelen. Ook na alle jongere klokken zijn de identiek te herbouwen vier wijzerplaten de grootste ter wereld op een kerktoren en waarop of -in dan ook de grootste skeletwijzerplaten ter wereld – niet zo verwonderlijk als je beseft dat de Sint-Romboutstoren gebouwd werd met een zware omvang om de hoogste kerktoren ter wereld te worden (en dat nog zou zijn als de spits er zou opgekomen zijn). Dat hoogterecord heeft nu het Munster van Ulm, en de tweede… die zal door weinigen gekend zijn. De tweede zijn, het heeft nog steeds iets bijna beschamend, maar de eerste weet zich alom geroemd. Voor één eurotje, een halve Cola, per inwoner hebben we mits de JA-stemmen het halen, de zekerheid om her en der geregeld onze stad vernoemd te weten. Pogingen dit te verknoeien voelen aan als ‘stadverraad’. Wie toeristen wil weghouden en in kosmopolitisch gezelschap stil in een hoekje wil kruipen, zegge dat dan, want dan valt er nog veel meer te besparen.

  • Er zijn 83000 inwoners in Mechelen, 11000 tekenden de petitie, dat lijkt mij een grote minderheid. En wat dat eurootje betreft… Ga eens op de grote markt staan en vraag aan iedereen of ze u een euro willen geven… ik wens je veel succes!
   De grote meerderheid zal overigens niet gaan stemmen, ze liggen hier niet wakker van. En als er een klok komt is het nog niet gezegd dat iemand van ons ze ooit zal zien verschijnen, zo’n zaken kunnen jarenlang aanmodderen.

   • Vier jaar. Men heeft natuurlijk niet elke Mechelaar gecontacteerd voor de petitie en er waren slechts 8.000 handtekeningen gevraagd om een referendum te halen; na 11.000 had het dus helemaal geen zin er nog meer te vinden. Wakker lig ik er ook niet van maar voor een eurootje min of meer zou ik me toch nog heel veel minder moeite getroosten. Van deze weet ik tenminste wat we ervoor terug krijgen, en dat is niet mis.

 7. Mij maakt het niet zo veel uit, als er uiteindelijk voor een klok gekozen zou worden, zal ik ze misschien ooit zien verschijnen, en dan leg ik me daar ook bij neer, maar voor mij hoeft er echt geen klok aan de toren.

 8. Inderdaad, met volle 54% van de stemmen. Spijtig is dat er voor elke uitgebrachte stem, er 10 Mechelaars van zestien jaar of ouder op een droge zondag met een matig weertje, te onverschillig bleken om op te dagen. Ik beschouwde de Toren als de monumentale Trots van Mechelen…

  • Zeker NIET altijd zoals hij nu is: De wijzerplaten waren geen fabeltje en hingen er veel langer aan dan niet. De 91% Mechelaars die onverschillig staat over een opvallend historisch kenmerk, toonde in ieder geval weinig trots op welk uitzicht dan ook. Hij staat er te staan en dat is hen genoeg.

   • Cijfermatig: 260 jaar met wijzerplaten, waarvan 208 in werking; 234 jaar zonder: In 1520 werd de hoogte bereikt, in 1706 kwamen de wijzerplaten er en in 1914 werd er een bij de as beschadigd zodat het hele mechanisme werd losgekoppeld van het gangwerk. Pas in 1966 (cf. Beeldbank SME002000459) werden de wijzerplaten verwijderd.

 9. Cijfermatig heeft het 77000 Mechelaars onverschillig gelaten terwijl slechts een 3000 Mechelaars de klok terug wilden plaatsen, de andere, meer dan 3000 hebben zich duidelijk uitgesproken over het feit dat ze geen klok willen.

  • Van de gisteren slechts 67.337 stemgerechtigde Mechelaars brachten 5.974 een stem uit. Het liet er dus 61.363 (91%) en geen 77.000 onverschillig (min degenen die onvermijdelijk verhinderd waren, al waren dit er weinig dankzij de uiterst eenvoudige volmacht waartoe het volstond even de identiteitskaart mee te geven aan iemand die ging stemmen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.