Erfgoeddag 28 april 2019 Mechelen

En daar ga je dan, zonder een specifiek doel, de stad in om met een tas vol bagage terug huiswaarts te keren.
Het is Erfgoeddag vandaag en ik ging richting Hof van Busleyden.

In de tuin aan de voorkant van het gebouw stonden onder een ruime tent verschillende ambachten opgesteld, genoeg om een leuke foto reportage te maken.

Erfgoeddag Mechelen
Erfgoeddag Mechelen

En ik heb heel wat bijgeleerd vandaag. De kleine Reuzen zouden ongeveer 15 kg wegen, terwijl de grotere exemplaren van 40 tot 100 kg kunnen gaan.
Voor deze grote reuzen worden meestal 2 dragers ingezet terwijl voor de kleine reuzen 1 drager volstaat, op voorwaarde de ze regelmatig afgelost kunnen worden. Deze vereniging zoekt overigens nog steeds nieuwe dragers… Je hoeft hiervoor zelf geen goede ogen te hebben want de dragers hebben maar een kleine ruime om naar buiten te kijken en moeten verdergaan op de instructies van de begeleiders 😉

En dan was het tijd voor een koffie aan de stand van Wilde Koffie. Vriendelijke bediening en voor diegenen die geen koffie lusten waren er ook nog enkele alternatieven voorhanden 😉


En toen was het tijd voor Hout.
Wouter Defrancq had enkele speciale houten stoelen opgesteld die zichzelf in model hielden dank zij spankabels.
De houten onderdelen van deze stoelen werden niet gelijmd maar werden door de spankabels zo aangetrokken dat de stoelen in model bleven en voldoende sterkte hadden.


Op de terugweg naar buiten kwam ik de rietbewerkster nog tegen die de geraamtes voor de Reuzen maakte. De basis van deze modellen stonden opgesteld en ik kreeg een hele uitgebreide uitleg over het werken met het riet. Zij blijkt overigens, samen met haar zuster, de enige Belgische ambachter te zijn die deze geraamtes voor de Reuzen maken. Op zich natuurlijk een hele prestatie.
In haar fotoboek kon ik zie welke evolutie er is tussen de eerste reuzen en die van vandaag.

Er was nog meer te zien, ook de kantklossers waren van de partij, maar ik had tijd te kort om met iedereen te gaan praten.
In elk geval een aanrader om bij een volgende editie langs te gaan, voor de sfeer, de gezelligheid en het overvloed aan informatie.
Op de andere locaties ben ik spijtig genoeg niet meer geraakt … Volgend jaar misschien 😉
Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.