Doodgewone dingen

Stel je even voor… Je gaat werken maar verdient niets

De meeste winkels moeten gesloten blijven, horeca mag ook niet meer werken en er gelden enkel nog uitzonderingen voor bepaalde types van winkels die echt nodig zijn in deze crisis.

Maar terwijl de winkels dicht zijn blijven de uitbaters achter de schermen voort werken. Ze trachten via allerhande internetkanalen en creatieve wegen toch de boel draaiende te houden. Veel handelaars zijn dan ook in hun winkel aanwezig alhoewel hun zaak gesloten is. Ze zoeken via creatieve weg een manier om toch nog een inkomen te genereren.
Via online winkels of websites proberen ze toch nog iets te kunnen verkopen.

Eigenlijk zijn deze mensen aan het werken terwijl ze er niets voor krijgen. Ja hoor, ik weet het wel, ze gaan een “vergoeding” krijgen voor de periode dat ze de winkel moeten sluiten, maar gaat dat voldoende zijn om de kosten en de sluitingsperiode te overbruggen, dat is een open vraag, en vooral, verschillend voor elke handelaar.

Ja, maar dat is het risico van zelfstandig zijn…
Dat krijg je dan ook te horen en daar hebben de mensen dan ook wel gelijk is, maar leuk is wel wat anders, zeker als je de oorzaak zelf niet in handen hebt en er voorlopig ook niets aan kan doen.

Werknemers gaan trouwens ook een onzekere periode tegemoet, dat weet ik ook.

Ikzelf heb jarenlang als etaleur voor veel verschillende winkeliers gewerkt, voor klanten over het ganse land, en ik weet dat deze mensen creatief uit de hoek kunnen komen als de nood het hoogst is. Maar over deze “nood” hebben ze helemaal geen vat, en niemand weet wanneer deze periode voorbij zal zijn.


Momenteel zitten we met z’n allen voor de computer en kopen al wat we “nodig” hebben bij online winkels. En dat begrijp ik ook.
Enkele grote online shops hebben zo een groot assortiment dat je de hele dag kan grasduinen in hun aanbod, en als je dan je winkelkarretje gevuld hebt je goederen, 1 of 2 dagen na je bestelling aan je huis geleverd wordt.

Maar het kan ook anders…
Misschien toch even kijken of je toch niet via email, gsm, of via een ander kanaal bij je vaste winkels terecht kan voor de aankoop van je goederen. Veel handelaars in het Mechelse trachten hun klanten alsnog verder te helpen en leveren de goederen, met behulp van een fietskoerier, of te voet, met in acht name van de geldende veiligheidsmaatregelen aan huis.
Van service gesproken 😉

Het is natuurlijk belangrijk dat de plaatselijke handelaars, al is het maar beperkt, toch kunnen verder werken. Dit zorgt dan toch voor een deel voor een inkomen, maar wat ik persoonlijk nog belangrijker vind is, dat de ondernemers door bezig te blijven, bij een nieuwe opstart met verse energie in de winkel zullen kunnen staan.
Misschien zorgen ze dan voor een leuke verrassing voor hun klanten 😉
tip tip 😉

4 antwoorden »

  1. De handelaars zijn creatief zie ik en vormen een platform soms op FB. Ik probeer Belgisch te kopen en bij de plaatselijke handelaars. Na de crisis gaan we ook allemaal zin hebben om te gaan shoppen 😀

  2. Ik kan mij inbeelden dat dit voor menig pas gestarte ondernemer die stevig geïnvesteerd heeft dit wel eens de doodsteek kan betekenen. Laten we inderdaad deze mensen steunen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.