Doodgewone dingen

Feesten op nieuwe jaar

En daar gaan we dan, de laatste rechte lijn naar 2011.

Misschien dat veel mensen daar jaarlijks naar uitkijken, maar ik weet dat er zeker evenveel mensen zijn die deze feestdagen kunnen missen. Voor velen is deze feestperiode iets als een psychologische terreur, heb ik laatst ergens gelezen. En de schrijvers hiervan hebben gelijk, de feestdagen brengen voor veel mensen een onaangenaam gevoel. Wat je een heel jaar door gewoon kan doen zonder daar negatieve gevoelens over te hebben, bijvoorbeeld een avondje tv kijken, rustig een boek lezen, kan nu niet omdat je je dan isoleert en blijkbaar niet mee doet aan de feeststemming. Als je bovendien dan ook nog deze feestdagen op jezelf gaat doorbrengen is het helemaal een ramp. Waarschijnlijk heb je geen vrienden of kijkt toch niemand naar je om, zo zien de mensen dat … maar alleen nu hoor, alle andere dagen van het jaar is er geen probleem. En hoe hard je dan ook bent, het kruipt dan toch  maar onder je kleren, dat gevoel van … ik ben toch maar alleen ;-(

En dat is nu juist het probleem, wij zijn zo ge-hersenspoeld dat we op commando ons goed en slecht gaan voelen. We krijgen allemaal het gevoel dat we iets moeten ondernemen omdat het feestdagen zijn, we moeten koken, liefst dingen dat we doorgaans nooit anders klaarmaken, en daar hoort dan nog drank bij, al lusten we het niet echt. Champagne heeft plaats gemaakt voor de nieuwe hype, Cava … vroeger ook cider of schuimwijn genoemd, maar nu met de nieuwe naam eindelijk volwassen geworden. Gelukkig past cava ook beter bij de modale geldbeugel en is het voor de meesten onder ons dus haalbaar om aan deze hype mee te doen.

Maar hoe we ook ons best doen we kunnen er niet aan ontsnappen, de feestdagen zijn in aantocht, de drukte in de winkels neemt toe en de spanning voel je tot in huis.
Ikzelf ben niet anders als anderen hoor en loop ook mee in de rij, naar de winkel eten gaan halen, hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, wijn,  … alles in huis voor oudejaarsavond? Ha, da’s goed … en wat eten we op nieuwjaarsdag?  Grrrrrrr

Ik ga me gedragen hoor, mooi in de rij lopen en hopen dat het snel allemaal voorbij is en dat we aan 2011 kunnen beginnen.
Misschien dat ik ook een beetje teveel nadenk over de dingen, zou goed kunnen … misschien gewoon een beetje meer genieten … zou kunnen ….

Ik wens iedereen een fijn, gelukkig en vooral gezond 2011 toe.

1 antwoord »

  1. En jij ook een geweldig goed nieuw jaar Michael.
    Wat mij blij maakt is het familiegevoel met Kerst, de warmte, het samen zijn en praten, delen. Of dan een kalkoen op tafel staat of brood met beleg, het zal me een zorg zijn. Als het maar gezellig en ontspannen en leuk is. Niet omdat het moet, maar omdat het kan 🙂
    Ditzelfde geldt voor Oud op Nieuw. Genieten omdat het kan, niet omdat het zo hoort.
    Happy 2011!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.